Планински велосипедизам

планински велосипедизам

Планински велосипедизам е секое возење со специјално дизајниран теренски велосипед надвор од постоечката инфраструктура. Тоа највеќе се однесува на планинските , ридските , шумските патишта но и на урбаните каде се потребно теренска вожња.

 


Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во РМ , каде постојат илјадници вон-теренски ( off-road ) и крос патеки . Планинскиот велосипедизам се смета за идеален рекреативен спорт за ентузијасти и љубители на зимските спортови , затоа што ги зајакнува мускулите на нозете и стомакот и ги подобрува вештините за координација. Поради тоа се поголем број љубители на скијањето во летните месеци го користат како главен тренинг кој годи и на умот и менталното здравје.
Одговорно лице во клубот за спортско качување е Љупка Костова 07